Princenhagegroen

De mispel is niet bij iedereen bekend. In de winkel wordt het fruit niet verkocht. Als je het dus wel wilt eten dan zul je de Mispel zelf moeten kweken. De Mispel is als sierboom een prachtige boom.............  Hierdoor tref je de Mispel soms wel eens aan in aangelegde siertuinen. Een mooie boom dus voor de eetbare (sier)tuin.

Kweken van de Mispel
De Mispel boom heeft niet veel verzorging nodig. Wanneer je de mispel in je tuin wilt, kun je deze het beste in het najaar planten. Over het algemeen is november het meest geschikt hiervoor. Even wat extra bemesting in het plantgat en het gat vooral groot genoeg maken, zodat de grond erom heen goed los is. De mispel is goed winterhard.

 

Sierwaarde van de Mispel boom.

De mispel is een prachtige heersterachtige boom. De vorm is er sprekend. Wanneer de boom vol met vruchten hangt geven deze vruchten in het late najaar nog eens een extra sierwaarde aan de boom.
De struik (boom) kan tot ruim 4 meter hoog worden.
De mispel is in bloemstukken zeer decoratief en staat ook nog eens erg lang. Hierdoor erg leuk te gebruiken in najaarsboeketten of bloemstukken.

 

Oogsten van de Mispel
Het mooie van de mispel is dat deze geoogst wordt in de winterperiode. In september komen de vruchten in hun prachtige vorm aan de boom. Ze kunnen dan echter nog niet gegeten worden. De vruchten kunnen gerust met hun sierwaarde een paar maand blijven hangen. Wanneer ze dan eind oktober, november geoogst kunnen worden. Dan moeten ze vaak nog enige tijd rijpen op de fruitschaal. Sommigen menen dat de Mispel nog lekkerder is, wanneer er eerst de vorst overheen is gegaan. Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee.
De mispel kan pas gegeten worden wanneer er in de vrucht geknepen kan worden.
Tot die tijd kunnen ze als sierfruit gebruikt worden om in de kamer af te rijpen. Eigenlijk zijn de mispel vruchten dan overrijp geworden. Je zou kunnen zeggen dat je ze dan rot eet.

 

Bloeitijd van de Mispel
De Mispel bloeit in mei en begin Juni

 

Snoeien van de Mispel
De mispel hoeft in principe niet gesnoeid te worden. Juist de karakteristieke vorm die de Mispel van zichzelf krijgt, geeft een prachtige sierwaarde. De boom draagt dan ook prima vrucht. Wanneer je de Mispel dus gaat snoeien zal dit de sierwaarde niet ten goede komen. De mispel zal steeds meer verticaal gaan groeien.
De Mispel mag wel gesnoeid worden. De Mispel kan zelfs geleid worden als leifruit. Wel moet erop gelet worden, dat de Mispel bij snoei gevoelig is voor ziektes. De snoei moet altijd gebeuren bij droog weer en een lage luchtvochtigheid om ziektes te voorkomen.
Wanneer je de Mispel snoeit, moet er rekening mee gehouden worden dat de Mispel bloeit op tweejarig hout. De nieuwste loten dus nooit afknippen. Er zou het volgende jaar geen bloei en geen oogst komen.

Gebruik van de Mispel
De mispel kan dus overrijp rauw worden gegeten en is heel geschikt om compote of gelei van te maken. Dit omdat er veel pectine in zit. Wanneer je ze rauw eet, eet je de binnen kant van de mispel. Je kunt ze dan als het ware uitzuigen.
De mispel wordt ook als sierfruit gebruikt.

 

Medicinale werking van de Mispel
De mispel helpt bij bloedingen en spijsverteringsproblemen.
De mispel bevat mineralen, anti-oxydanten, voedingsvezels en een grote hoeveelheid vitamine C. Doordat er veel pectine in de Mispel zit werkt deze goed ontgiftend. Deze stof haalt lood en kwik uit je lichaam.